Lisa Nelson Lisa Nelson

Vad ska jag tänka på inför vinterns löpning? 

Vad ska jag tänka på inför vinterns löpning? Låt inte vinterns kyla, mörker och underlag hindra dig från att ge dig ut på en löptur. Många upplever mindre stress och press när de springer på vintern, att ge sig ut är bra nog. Att dessutom få den friska luften, den vackra naturen och den ljuvliga känslan i kroppen efteråt är oslagbart.

Låt inte vinterns kyla, mörker och underlag hindra dig från att ge dig ut på en löptur. Många upplever mindre stress och press när de springer på vintern, för att bara ge sig ut är bra nog. Att dessutom få den friska luften, den vackra naturen och den ljuvliga känslan i kroppen efteråt är oslagbart.

Med en passande utrustning är vinterlöpning lika energigivande som under resten av året.

Vid klädsel tänk värme närmast kroppen och vindtätt ytterst, oftast är det den kalla vinden som kyler mest och inte minusgraderna. Springer du kort och snabbt behöver du mindre kläder än när du håller på lugnt och länge.

Springer du i mörker, så tänk på att ha en bra reflexväst och en bra pannlampa. 

Skor med dubbar eller lite grövre sula är bra när man springer på halt underlag för att undvika att halka och skada sig.

Passa på att bara njuta av vintern och samla lust inför kommande säsong genom att bygga en bra grund med många mer lugna och njutbara pass.

Läs mer
Löpskolning, Löpteknik Lisa Nelson Löpskolning, Löpteknik Lisa Nelson

Varför ska jag träna löpskolning?

Löpskolning är olika teknikövningar man gör för att förbättra sin löpteknik. Löpskolningsövningar innebär att du överdriver löpsteget och genom att överdriva rörelser är det lättare att lära kroppen att få till ett fint löpsteg.

Löpskolning är olika teknikövningar man gör för att förbättra sin löpteknik. Löpskolningsövningar innebär att du överdriver löpsteget och genom att överdriva rörelser är det lättare att lära kroppen (muskelminnet) att få till ett fint löpsteg.

Man tränar t.ex. på att springa med höga knän för att förbättra krafthämtningsfasen av löpsteget – knälyftet, eller att studsa framåt med små steg för att förbättra spänsten i underbenen. Övningarna är också bra för att förbättra koordination, spänst och styrka. Framförallt ger det också bra styrketräning för vrister och vader där det är viktigt att vara stark som löpare.

Här kommer några fördelar med att träna på sin löpteknik:

Du håller dig skadefri
Genom att öva på löptekniken minskar du skaderisken eftersom du lär kroppen att springa skonsammare och inte belasta den lika hårt.

Du orkar mer
Ett fint löpsteg gör att löpningen kräver mindre energi och du springer mer löpekonomiskt som i sin tur gör att du orkar mer.

Du springer snabbare
Får du ett effektivare löpsteg med högre tryck i steget så kommer du även klara av att hålla ett högre tempo och springa snabbare. Om löpningen känns lättare och du springer fortare så blir det såklart också roligare!

Lycka till!

Läs mer
Lisa Nelson Lisa Nelson

Varför bör löpare lägga in styrketräning i sin träning?

För att bli en bättre och starkare löpare behöver du komplettera dina löprundor med styrketräning. Och att lägga in styrketräning i löpschemat är en väldigt bra idé för att dina leder ska kunna utstå den höga påfrestning som löpningen ger.

För att bli en bättre och starkare löpare behöver du komplettera dina löprundor med styrketräning. Och att lägga in styrketräning i löpschemat är viktigt för att dina leder ska kunna utstå den höga påfrestning som löpningen ger.

Den viktigaste anledningen till att styrketräna som löpare är att en stark kropp hjälper oss att förebygga skador. Du får också en bättre kroppsmedvetenhet som i sin tur leder till en bättre löpteknik. Styrketräningen gör och starkare och uthålligare vilket kan hjälpa dig att springa både längre och snabbare.

Att vara stark i bålen är jätteviktigt. Medan armarna och benen rör på sig i löpsteget måste bålen vara stabil och hålla oss uppe. Med en stark bål blir vi inte heller lika trötta av att lyfta knäna ordentligt i varje steg, vilket är viktigt för att kunna springa effektivt. Utöver en stark bål så är det viktigt att träna ben, höfter, rumpa, vader och fötter. Benen och fötterna ska kunna hantera den repetitiva belastning som löpning innebär och då är det viktigt med starka muskler för att undvika skador.

Som en grund kan styrketräning  med din egna kroppsvikt funka alldeles utmärkt, lägg helst in det 1-2 gånger i veckan.

I våra löpkurser med Flow Coaching, ger vi våra löpare fyra stycken digitala pass anpassade för löpare då vi vill bygga en stark och hållbar löpare.

Anmäl dig här: på vår kurs här.

Läs mer
Lisa Nelson Lisa Nelson

Hur tränar jag inför milen?

Om du tänker springa ett millopp i vår är det ännu inte för sent att börja träna. Men att springa milen är en stor utmaning för dig som springer för första gången, då loppet ställer stora krav på både styrka, snabbhet och uthållighet. Här ger vi dig 5 tips att tänka på.

Om du tänker springa ett millopp i vår är det ännu inte för sent att börja träna. Men att springa milen är en stor utmaning för dig som springer för första gången, då loppet ställer stora krav på både styrka, snabbhet och uthållighet. Här ger vi dig 5 tips att tänka på.

  1. Vårt absolut bästa tips är att träna kontinuerligt. Man ska inte bara träna hårt inför ett lopp och därefter tar en paus. För att det inte ska bli lika jobbigt att komma igång är det bättre att träna i lagom takt – året runt.

  2. Det ska vara roligt att springa, spring tillsammans med en vän, börja träna i grupp, spring i olika miljöer och i olika farter. Lika mycket som du mår bra av variation, så gör kroppen det.

  3. För att öka uthålligheten så kan du träna lite mera mängd (km per vecka) och för att få upp farten kan du även lägga in lite intervaller (fartträning). Intervallträningen förbättrar inte bara din syreupptagning utan gör också att du blir en mer uthållig och snabbare löpare.

  4. Tänk på hållningen. Dålig hållning i höga farter tar mycket av din energi. Det gäller att minska energiförbrukningen för att orka mer. Ett tips är att hålla armbågarna nära kroppen när du springer, det gör att du får en avslappnad överkropp samtidigt som bröstkorgen öppnas upp för bättre andning.

  5. Sedan när loppet närmar sig är det bra att börja vänja sig vid tävlingsfarten. Du stärker självförtroendet betydligt om du kan genomföra kortare löprundor i tävlingsfart med känslan av att kunna fortsätta betydligt längre.

Lycka till!

Läs mer